Zutphen E-Parking – een unieke kans!

auto laadpaal

Het klinkt allemaal nog wat futuristisch, maar elektrisch autorijden raakt steeds meer in zwang en wint razendsnel aan populariteit. Zo brengt o.a. autofabrikant Tesla een nieuw model op de markt, hetgeen qua aanschafprijs nu dichtbij een gemiddelde middenklasser auto op benzine komt, met dat verschil dat er geen 50 euro brandstof in de tank gaat, maar 5 euro stroom om alsnog +300 kilometer mee te kunnen rijden, plus alle fiscale voordelen van dien.

In Noorwegen is het bouwen van snel laadstations langs de snelwegen al langer gaande, in Nederland duurt dat zoals gebruikelijk (we lopen behoorlijk achter op de rest) wat langer. Maar, ook de Nederlandse regering begint er overtuigd van te raken dat elektrisch rijden binnen nu en 15 jaar de nieuwe norm gaat worden.

Wat heeft dit van doen met Zutphen? Alles wat ons betreft, zijnde duurzame ‘cleantech’ stad waar nu de focus op ligt. Ondertussen beginnen we steeds meer vertrouwd te raken met elektrische laadpalen in ons straatbeeld, voor inwoners welteverstaan, maar voor de moderne auto toerist biedt dit geen soelaas. Op het gloednieuwe Brand Oil tankstation op industrieterrein de Mars kun je liters benzine en diesel tanken, maar geen elektra. Waar steeds meer moderne zakenlieden zich ondertussen verplaatsen in snelle Tesla auto’s, is een zakelijk bedrijfsbezoek aan Zutphen dus nog maar de vraag. Datzelfde geldt wat ons betreft voor toeristen.

Zutphen heeft de ambitie, zo vernamen wij tijdens het laatste economisch forum, om tot de top 10 van beste binnensteden te willen behoren. Wat ons betreft kan Zutphen zich hierin onderscheiden, door o.a. breed in te zetten op ‘elektrische gastvrijheid’.

In eerste instantie door in overleg met de lokale brandstof ondernemers (benzinepompen) in en rondom Zutphen, snel laden op korte termijn mogelijk te bewerkstelligen en aan te moedigen. In tweede instantie door te beginnen op de Houtwal, te starten met een tiental laad parkeerplaatsen in combinatie met gratis parkeren. Voor de nieuwe Stichting Stadspromotie Zutphen tevens een mooie kans om landelijke publiciteit mee te scoren, als E-Park vriendelijke toeristische trekpleister -en bovendien ook voor de zakenlieden en ondernemers,  indien de diverse tankstations bereid zijn te participeren (en waarom niet?) in dit project.

Tijdens het laatste forum inzake de economische toekomst voor Zutphen heeft wethouder Bosch ons voorstel dan ook ter harte genomen en wij zullen hem daarin ook ondersteunen middels verder onderzoek en voorstellen, alsmede een motie in ontwikkeling om de voltallige raad in later stadium om ondersteuning te vragen,  teneinde Zutphen E-Parking op de kaart te zetten!